Marockansmatta marockansk Beni Ourain ullmatta

Berbermattor - Historia och betydelse

Berbermattorna är handgjorda av kvinnorna i Atlasbergen. De använder sig alltid av traditionella motiv som deras stam är känd för. samtidigt genomsyrar deras egen intuition och fantasi deras verk. 
Mattorna verkar båda arkaiska och moderna! Just den stilen fascinerar oss om och om igen av sin överraskande spontanitet, variation, sammansättningsfriheten, mystiska tecken och inte minst om man vet om deras betydelse genom deras symboliska innehåll. De mest originella formerna finns i mattorna från Atlasbergen till slätterna runt omkring Marrakech. 

beni ourain marocko matta marockansk ullmatta

Ensam eller som nätverk, romben är ett av de mest populära och viktigaste motiven på de marockanska mattorna. Dekorationen på mattorna från Atlasbergen avslöjar en överraskande likhet och nästan en exakt överensstämmelse med ett tygfragment från det 3e årtusendet f.kr som finns i Italien. 

    

Den jämförelsen ger säkra indikationer att berbermattorna kan bara förstås genom kulturella kopplingar som fanns i medelhavet under förhistorisk tid. Till skillnad från alla andra mattor har marockanska-mattorna bevarat dess ursprungliga motivformer från de äldsta tiderna.

 

Tillbaka till blogg