Marockanska mattor

Marockanska mattor

Marockanska mattor har på senare år blivit en central del av västerländsk inredning, men dess historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Då var inte syftet att pryda trendiga vardagsrumsgolv, utan rent praktiska.

De har sitt ursprung i Atlasbergen, där Berberna tog ullen från sina får och vävde mattor, filtar, kappor och sovunderlag för att klara bergens kyla och vind. Varje stam och familj sätter sin prägel på mattorna med unika vävningar, tvättar och mönster. Ullen tas från familjens får, och färgerna kommer från bland annat frukter, örter och kryddor, och recepten för dessa blandningar går ofta tillbaka hundratals år. Traditionellt sett handvävs mattorna ofta av kvinnorna, och processen kan ta uppemot ett år att färdigställa.

Detta gör varje enskild matta unik, och olika stammar och områden har sina egna karakteristiska detaljer. En ljus, elegant matta med tunna, mörka mönster kännetecknar en klassisk Beni Ourain, medan en Taznakht ofta är mer färgglad i sina detaljer.

I takt med dess ökade popularitet i västvärlden har de marockanska mattorna blivit en stil - en typ av matta - och ska inte förväxlas med de handgjorda mästerverk som Berberna förfinat över århundraden.

Idag finns det många isolerade områden i Marocko där familjer arbetar med att göra dessa unika mattor och olika andra produkter precis som de har gjort i hundratals år.

Oavsett om du letar efter en matta för golvet eller en unik detalj för dina väggar, kan du inte gå fel med marockanska-mattor. De finns i en mängd olika stilar, mönster, tjocklekar och färger som kan passa i alla hem.

Eftersom de är handgjorda från början till slut med unika stilar, blir de mer värdefulla med tiden när de tas väl hand om.  En av Sveriges kända återförsäljare av dessa vackra mattor är https://www.zaharavintage.com

Abdel är Zahara Vintage grundare som är uppväxt i Marrakech men som de senaste åren har bott i Sverige. Idén till Zahara Vintage kommer från Abdels stora intresse för både inredning och kultur. Den breda kunskapen har han fått från familjen som i generationer intresserat sig för mattor, och då främst Beni Ourain. 

Abdel åker regelbundet till Marocko för att köpa in nya produkter. Det är ett tidskrävande men roligt arbete som ger honom möjlighet att möta lokalbefolkningen runt om i landet. För honom är det viktigt att stödja de lokala hantverkarna och alla produkter som köps in är handplockade och noggrant utvalda. Här kommer hans breda och mångåriga kunskap väl till pass. 

Abdels passion och dröm är fortsätta arbeta med inredning och att sammanföra den färgsprakande marockanska kulturen med det mer stilrena skandinaviska. Intresset för marockansk inredning har vuxit enormt i Sverige de senaste åren och han ser fram emot att fortsätta inspirera och låta Zahara Vintage bli en naturlig del i varje hem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka till blogg